Pretraži ovaj blog

četvrtak, 24. studenoga 2016.

Osnove spavanja beba - 9 do 12 mjeseci

Djeca u ovoj dobi obično spavaju oko 14 sati na dan, uz dva dnevna spavanja po sat ili dva.

Ako beba još nema neki raspored spavanja koji odgovara Vašoj obitelji, sada je dobro vrijeme da isprobate trening spavanja/uspavljivanja. On može pomoći da beba lakše zaspi, spava dulje tijekom noći i da ima pravilniji raspored spavanja.

Ako beba sada spava devet do deset sati tijekom noći, to zači da je shvatila kako se ponovno uspavati - znak da odgajate dobrog spavača.
U ovo vrijeme beba se ne budi po noći zbog gladi.
Svi mi se budimo nekoliko puta svake noći na kratke periode vremena. Svaki put se natrag uspavamo, i to toliko brzo da se toga ujutro niti ne sjećamo. Ako beba još nije savladala ovu vještinu, budit će se i plakati tijekom noći, čak i ako nije gladna.

Buđenje može biti izazvano usvajanjem novih motoričkih vještina ili zbog straha od odvajanja.

Što možete? Ostanite dosljedni rutini prije spavanja. Napravite bebi ritual kojeg ćete se pridržavati svake večeri (kupanje, večera, čitanje priče ili uspavanka). Djeca se oslanjaju na dosljednost i sigurniji su kada znaju što očekivati. S rutinom počnite u razumno vrijeme kako na kraju beba ne bi bila preumorna i teže zaspala.

Dajte djetetu mnogo šansi da samo zaspe ako želite dijete koje se samostalno uspava. To je važna vještina koju treba savladati. Ako primjetite da je dijete na rubu "da zaspi" spustite ga na krevet i možda samo zaspi, umjesto da ga uspavate ljuljanjem na rukama.